10 intrebari si raspunsuri despre sterilizarea biberoanelor

Share Button

sterilizarea biberoanelorEste bine sa sterilizam biberoanele si vesela cu care hranim bebelusul? Pana cand ar trebui sa sterilizam biberoanele? Care sunt metodele utilizate in sterilizarea acestora?

1. De ce trebuie sa sterilizez biberonul?

Sterilizarea biberonului fereste copilul sa ia contact cu microbi , bacaterii si alti agenti patogeni. Bacterii foarte periculoase se pot dezvolta destul de usor in lapte iar copii sub un an sunt cei mai sensibili, deoarece au o imunitate scazuta. De-a lungul anilor s-a demonstrat ca prin sterilizarea biberoanelor au fost prevenite multe boli. Si totusi acum sunt specialisti care se intreaba daca aceasta sterilizare nu cauzeaza mai tarziu alergii.

2. Pana la ce varsta trebuie sa sterilizez biberoanele?

Sterilizarea biberoanelor este recomandata de unii specialisti pana cand copii implinesc 4 luni, dupa aceasta varsta este inutil, deoarece ei acum incep sa stea pe burta si sa bage tot ce prind in gura, altii spun ca ar trebui sterilizate pana la varsta de un an. Dupa varsta de un an, copii au un sistem imunitar mai bun si pot face fata microbilor.

3. Alaptez la san, mai am nevoie de sterilizator?

Doar daca il alaptezi excluziv la san, fara sa folosesti lapte praf si nu folosesti mici pompa pentru sani, biberonul poate fi scos deocamdata de pe lista lucrurilor de care ai nevoie. Daca insa folosesti o pompa pentru sani vei avea nevoie de un sterilizator pentru a mentine obiectele folosite in hranirea acestuia curate si sterile. Si suzetele nou-nascutilor trebuiesc sterilizate. Nu se spala doar in apa fierbinte pentru ca astfel nu toti germenii pot fi distrusi ci si se sterilizeaza dupa o spalare atenta inainte, si in apa ce fierbe, apropiata de 100 grade celsius.

4. Care sunt metodele de sterilizare?

Sunt 3 metode principale prin care poate fi  sterilizat biberonul: sterilizarea la rece, sterilizarea cu aburi sau fierbere si sterilizarea la cuptorul cu microunde. Toate aceste modalitati au argumente pro si contra, insa nu te orienta neaparat metoda cea mai ieftina. Unele metode sunt mai usor de folosit, altele au o eficienta mai mare sau altele sunt bune pentru mamicile mereu in miscare.

5. Sterilizatorul alectric cu aburi

Sterilizatorul pentru biberoane electric este mai rapid decat cel cu apa rece, sterilizarea realizandu-se intre 6-15 minute, in functie de fiecare model in parte. Este un aparat de sine statator care sterilizeaza prin aburi aliminand toate bacteriile si care nu mai are nevoie de clatire. Un sterilizator pentru biberoane electric are in general are o capacitate mai mare, pana la 8 biberoane. Tot ce trebuie sa faceti este sa aranjari biberoanele, capacele, tetinele si vesela  in aparat sa adaugati putina apa, sa il introduce-ti in priza si apoi sa il porniti. Aceste sterilizatoare pentru biberoane cu aburi sunt cele mai comode, cele mai eficiente, mentin calitatea biberoanelor insa sunt si cele mai scumpe.

6. Sterilizatorul pentru cuptorul cu microunde

Sterilizatorul pentru microunde functioneaza tot pe baza de aburi si sunt o versiune mai ieftina a sterilizatoarelor pentru biberoane electrice. Acestea au un proces de sterilizare cu o durata de aprox 3-8 minute, in functie de model. Inainte de a achizitiona un astfel de sterilizator trebuie verificat daca incape in cuptorul cu microunde pe care il aveti acasa si daca are capacitatea de care ai nevoie. Trebuie luat in considerare si faptul ca la acest aparat nu puteti steriliza decat obiecte din plastic, rezistente la microunde iar atunci cand bebelusul o sa treaca la mancaruri mai solide nu o mai puteti steriliza lingurite sau castronele din metal. Totusi nu se cunosc toate efectele pe care le au microundele asupra materialelor din care sunt facute biberoanele si tetinele, asa ca nu il recomandam.

7. Sterilizatorul cu apa rece

Sterilizatorul cu apa rece, are ca principiu de functionare, folosirea de solutii sterilizante sau tablete comprimate (pot fi gasite in supermaket-uri sau in orice farmacie) acestea distrug orice bacterie sau agent patogen de pe biberoane. Avantajul este ca aceasta metoda este cea mai ieftina si ca merg pe baterii de aceea sunt foarte bune pentru mamicile foarte ocupate. Cu toate astea ele iti ocupa foarte mult timp pentru ca o sterilizare poate dura si o jumatate de ora iar dupa sterilizare aparatul trebuie spalat cu apa firbinte pentru a curata foarte bine solutia sterilizatoare. Dupa sterilizare si biberoanele trebuiesc spalate bine, sa se elimine toate substantele.

8 .Sterilizatoarele pentru calatorii

Acestea sunt aparate de o capacitate mai mica pentru unul sau doua biberoane si functioneaza tot pe sistemul celor cu apa rece. Este indicat pentru vacante sau calatorii pentru ca functioneaza pe baterii.

9. Sterilizarea prin fierbere

Este metoda traditionala de sterilizare pe care o stim de la parinti si bunici, sunt necesare 10-20 de minute in care biberoanele se fierb.Vasul in care se fierb biberoanele trebuie sa fie exclusiv pentru aceasta operatiune, nu se mai foloseste si in alte scopuri domestice. Dezavantajul este ca biberoanele si tetinele se pot deteriora mult mai repede.

10. Pachetele de sterilizare

In magazine acum se pot gasi pachete de sterilizare care pe langa sterilizator mai cuprind si biberoane, tetine, lingurite, suzete si perii speciale pentru curatarea biberoanelor. Acestea sunt foarte practice avand toate obiectele la indemana si sunt chiar sunt mai ecomonice. Tot ce trebuie sa faceti inainte sa il cumparati este sa verificati daca are toate produsele de care aveti nevoie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *