Aloe vera

Share Button

aloe veraAloe este numele unei plante de origine, cel mai probabil, africana ale carei frunze mari si carnoase isi gasesc numeroase aplicatii in medicina alternativa. De asemenea, extractul de Aloe Vera este folosit in numeroase produse cosmetice fiind promovat pentru proprietatile sale curative si calmante iar studiile medicale moderne analizeaza si alte cai de folosire ale acestei plante.

Ajungand la o inaltime de pana la 100 de cm, Aloe Vera a ajuns sa fie cultivata de-a lungul intregii lumi in regiunile ce beneficiaza de caldura pe tot parcursul anului. Chiar daca exista perioade prelungite de seceta, Aloe Vera se bucura de o rezistenta prelungita datorita rezervelor substantiale de apa pe care le poate inmagazina in frunzele suculente. De o frumusete aparte, rezistenta la majoritatea speciilor de daunatori si usor de ingrijit (pe larg aici), Aloe Vera a ajuns sa fie promovata inca din secolul al XVII-lea si ca planta ornamentala, existand multe gradini unde este cultiva si azi in acest scop.

Desi studiile medicinei moderne sunt inca relativ neclare in ceea ce priveste proprietatile curative ale plantei de Aloe vera, folclorul international a pastrat mentiuni dintre cele mai vechi cu privire la utilizarea acestei plante. Astfel, Plinius cel Batran a mentionat-o in Istoria Naturii, Dioscoride in Materia Medica iar Aloe Vera apare si multa vreme mai tarziu in lucrarea Juliana Anicia Codex din 512 dHr, toate evidentiind proprietatile medicinale ale plantei.

Mai nou, dincolo de ornament si medicina, Aloe Vera este comercializata si sub forma de suplimente alimentare, cel mai adesea capsule dar si sub forma de geluri sau sucuri ce trebuiesc consumate la intervale regulate. Astfel de suplimente sunt in general destinate asigurarii sanatatii sistemului digestiv insa producatorii sustin ca ingredientele acestor suplimente alimentare pot avea efecte pozitive asupra intregului organism.

Spuneam mai devreme de proprietatile dermatologice ale plantei de Aloe Vera. Ei bine, cei ce doresc pot cumpara si creme sau servetele umede cu aloe care, pot actiona cu un efect emolient si anti-iritant reducand efectele poluarii din mediul exterior dar ajutand si pielea sa se regenereze mai repede.

In alta ordine de idei, industria medicala si-a manifestat interesul in legatura cu fitochimicalele din Aloe Vera. Acestea sunt substantele chimice ce apar in mod natural intr-o planta si se pare ca Aloe dispune de o gama variata de astfel de substante. Vorbim aici de antrachine, antrone, lectine sau glicozide. Toate acestea ar putea fi folosite in viitor pentru dezvoltarea de noi medicamente dar si pentru elaborarea unor compusi capabili sa vindece boli pe care astazi le consideram inca incurabile.

In mod evident aceasta este doar o scurta descriere a proprietatilor de care dispune aceasta planta. Insa daca ar fi sa ne luam dupa interesul general manifestat in ultimii ani in domeniul medicinei alternative, am putea spune ca mai avem multe de aflat despre modul in care ne poate ajuta Aloe Vera.

De exemplu cei de la Calivita au lansat un sampon cu aloe vera, ce se bucura de mare succes, deoarece are si efect terapeutic asupra scalpului, acest sampon fiind si foarte benefic pentru scalpul sensibil al bebelusilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *