Cea mai buna scoala pentru parinti?

Share Button

Cred că educația pentru parentaj este esențială în societatea noastră. Cred că blogurile părinților joacă un rol crucial în răspândirea informațiilor utile pentru cei care devin părinți. Mai cred că este necesar să învățăm despre alăptare, despre atașament, despre educație și nu despre dresaj, cu alte cuvinte, despre firesc. Și totuși, cum facem să NU inducem teamă în tinerii părinți?

Cum facem să NU creăm sentimentul de eșec iminent în orice act părintesc?

Cum facem să NU inducem vinovăție în lăuza care, din varii motive, nu alăptează?

Cum facem să NU propagăm iluzia perfecțiunii în masă, activând sentimente cumplite de inadecvare în nou deveniții părinți? Și mai ales în mamele care joacă totuși rolul principal în primele luni de viață ale copilului?

Da, e nevoie de educație, e nevoie de alăptare, e nevoie de știință dar e nevoie și de putință. Or, dacă mamele sunt bombardate cu „TREBUIE”, în loc de „Cum pot să te ajut?”, garantat vom avea încă o generație de copii furioși, cu mame cel puțin depresive și anxioase și tați care vor răspunde în consecință acestor stări. E o temă la care mă gândesc mult în ultima vreme: cum împaci educația valoroasă despre parentaj cu protejarea unui nucleu fragil, care se regăsește adesea, mai ales la cei deveniți părinți pentru prima dată. Pentru că, să nu uităm, mamele și tații bombardați azi cu lucruri complet noi sunt foștii copii crescuți cândva fundamental diferit. De asta cred că e necesar să avem grijă nu doar la ce spunem în postări, pe bloguri, pe site-uri etc., ci la cum spunem și cui spunem lucrurile respective.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *