Copiii cu autism pot fi elevi exceptionali. Tu poti sa ajuti!

Share Button

Pentru multi singurul exemplu de autism este cel al personajului Raymond Babbit din bine cunoscutul film cu Dustin Hoffman si Tom Cruise, Rainman. Insa un copil cu autism poate sa ajunga la un nivel mult mai bun de exprimare decat faimosul personaj  sau se poate scufunda in cea mai intunecat noapte din care nu mai poate fi scos niciodata pentru a interactiona cu cei din jurul sau. Tocmai de aceea primii ani din viata sunt cei mai importanti pentru acesti micuti carora in momentul de fata le este refuzat si accesul in gradinite sau scoli din cauza dificultatii in comunicare pe care o au.
Asemeni lui Raymond un copil cu autism nu va realiza un contact cu lumea din jurul lui decat daca poate sa fie facut sa se simta in perfecta siguranta. In majoritatea cazurilor de copii cu autism, acestia pot fi convinsi sa iasa din carapacea lor si sa interactioneze cu cei din jurul lor si pe masura ce capata incredere pot sa isi dezovolte o modalitate de a interactiona la un nivel normal cu cei din jurul lor. Isi vor pastra insa abilitatile extraordinare generate de lipsa disttantierii dintre cele doua emisfere cerebrale, conditie care face ca un autist sa aiba o perceptie pe care noi am numi-o intuitiva asupra numerelor, sa si le exprime in moduri artisce folosind forme si culori care ii permit sa retina numere extrem de lungi sau sa faca anumite calcule matematice de multe ori imposibile si unor calculatoare.

Si atata timp cat pot sa fie convinsi sa iasa din propriul univers launtric si sa accepte contactul cu lumea din jurul lor acesti copii pot sa aiba o dezvoltare normala pana la punctul in care pot sa devina mari scriitori sau mari oameni de stiinta cum este in momentul de fata Daniel Tammet, Stephen Wiltshire sau Orlando Serrell.

Tristul adevar este insa ca niciunul din aceste nume nu este roman. Nu pentru ca noi nu am avea copii care sufera de autism insa fara o educatie speciala care sa ii ajute sa se integreze intre copii cu perceptii normale ei nu vor putea niciodata sa se faca intelesi intr-un mod pertient pentru noi.

Insa este ceva ce poti face pentru a ajuta dezvoltarea unui proiect propus de oraganizatia Invinge autismul in cadrul concursului oferit de Raiffaisen tutoror ONG-urile. Tot ce trebuie sa faci este sa intri pe https://raiffeisencomunitati.ro/program-de-granturi/ sa iti creezi un cont si sa alegi sectiunea Proiecte propuse de ONG-uri, alege Bucuresti de pe harta galbena si voteaza proiectul Copiii cu autism merg la scoala!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *