Cum sa faci din pâine o delicatesă

Share Button

Nevoia ne învață. Si asta s-a intamplat in Franta anilor 1900, cand un artisan brutar a avut ideea de a refolosi painea veche, băgând-o la cuptor inca o dată. Să arunci mâncare ( și paine in special) e un fapt greu de tolerat in orice timpuri, cu atat mai mult intr-o perioada de lipsuri alimentare. Asa ca Charles Heudebert a tăiat painea in felii, le-a copt si le-a transformat in pesmet. Si pentru ca acest produs avea nevoie de un nume, se inspira din limba italiana si îi spune „bis-cotte” adica copt de doua ori.

Obtinuti prin evaporarea apei, pesmeții se dovedesc o varianta practica a pâinii: se pastreaza timp indelungat, ajuta digestia si nu produc balonare, sunt usor de consumat fie la masa, fie ca gustare. Iar daca sunt obtinuti din paine integrala, pot fi o sursa excelenta de fibre. Atat de mare a fost succesul la public, încât „bis-coții” lui Heudebert au ajuns sa fie vânduti nu doar in brutarii, ci si in farmacii. Câțiva ani mai târziu ministerul apărării ridică pesmetii la rang de „pâine de război” datorită termenului lung de conservare pe care il permit.

De la 1900 pana in prezent biscuiții s-au reinventat si nimeni nu se mai gândeste ca totul a pornit de la o banala felie de pâine bine coaptă. Ce consumam azi sub numele de biscuiti sunt de fapt prăjituri deshidratate, uscate. Cât despre paine, ea a fost si va ramane alimentul de baza al oamenilor. Poate asta e cauza pentru care, inclusiv in post, la paine si apa nu exista restrictii. Iar daca banala felie de paine e bine rumenită, crocantă si sfărâmicioasă, atunci ea sa ne fie delicatesa de ronțăit.

resveratrol si longevitatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *