Greturile matinale

Share Button

greturi matinaleToata lumea cand se gandeste la sarcina se gandeste automat si la greturile matinale aferente. Greturile matinale sunt o afectiune atat de comuna incat 9 din 10 femei insarcinate sufera din pricina lor.

Se pare ca greturile matinale in sarcina sunt un semn bun, ele fiind un semn al faptului ca nivelul hormonilor este destul de ridicat incat dezvoltarea bebelusul sa se realizeze normal. Exista si cazuri fericite in care nivelul de hormoni este optim dar fara greturi matinale.

Toata lumea stie ca sarcina este asociata cu greturile matinale a caror cauza se prosupune a fi hormonul uman hCG, acest hormon fiind produs in cantitati mari pana in momentul in care placenta poate prelua functiile mentinerii sarcinii. Greturile matinale dispar de obicei intre saptamanile 12-14.

hCG, nu este singurul vinovat, mai sunt si alti hormoni vinovati pentru greturile matinale, de exemplu estrogenul si thyroxina.

Simptomele greturilor matinale sunt mult mai acute daca femeia este obosita, infometata, stresata sau anxioasa. Femeile care au sarcina gemelare au posibilate sa le apara senzatii de voma mai des deoarece au un nivel mai ridicat de hormoni.

Daca greturile matinale combinate cu vomitatul sunt de mai multe ori pe zi si nu poti sa mananci sau sa bei nimic fara sa vomiti este necesar sa mergi la un consult medical la un doctor, deoarece este posibil sa ai greturi matinale severe, cunoscute sub numele de hyperemesis gravidarum.

Greturile matinale pot fi prevenite?

Din experienta pot spun ca greturile matinale sunt destul de greu de prevenit. Se poate incerca eliminarea factorilor ce faciliteza si amplifica simptomele de greturi matinale.

Incearca sa mananci des si putin, incearca sa eviti alimentele care observi ca iti declaseaza aceste greturi matinale. De obicei elementele nerecomandate sunt mancaruri grase, prajite sau foarte condimentate. Mentine un nivel de hidratare corepunzator prin consumarea unei cantitati de lichide corespunzatoare.

Se pare ca alimentele ce sunt bogate in vitamina B6 au capacitatea de a reduce simptomele de greata matinala in sarcina. Suplimetele de vitamina B6 le poti lua si ca atare dar consulta-te mai intai cu doctorul tau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *