Laptele uman şi lactaţia – Lactaţia

Share Button

Secreţia laptelui se corelează direct cu sinteza de lapte

Reglarea sintezei de lapte este destul de eficientă. Sinteza de lapte rămâne remarcabil de constantă la aproximativ 800 ml pe zi. Cu toate acestea, volumul actual de lapte secretat poate fi ajustat în funcţie de nevoile copilului printr-un feed-back inhibitor al lactaţiei, un factor local secratat în lapte. De aceea, rata de sinteză a laptelui este corelată cu gradul de golire sau de umplere a sânului.

Sânul mai gol produce lapte mai rapid decât cel mai plin.

Producţia de lapte se corelează cu starea de sănătate şi de bine a mamei. Astfel, stressul şi oboseala influenţează negativ producţia de lapte matern. Mecanismul acestui efect este reglarea în sens invers (scăderea) a secreţiei de lapte datorită nivelelor crescute de dopamină, noradrenalină sau a ambelor, ambele inhibând sinteza de prolactină. Relaxarea este cheia pentru succesul lactaţiei.

Laptele se adapteaza necesitatilor pruncului, de exemplu, lapte din primele zile de dupa nastere  (colostru) are o concentrație mai mica de grasime decat lapte matur, dar concentrații mai mari de proteine ​​si minerale. Această relație se inversează pe masura ce copilul se maturizeaza.

alaptarea pruncului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *