Masajul prenatal

Share Button

masaj prenatalMasajul prenatal are in comun foarte multe lucruri cu masajul clasic: sa relaxeze muschii incordati, sa elimine durerea acumulata in anumite puncte, sa imbunatateasca circulatia si mobilitatea si in general sa ajute la instaurarea unei stari de bine. Insa masajul prenatal are avantajul ca a fost conceput special pentru femeile gravide, pentru necesitatile corpului aflata in schimbare, iar terapeutii ce au pregatire in acest tip de masaj stiu cum sa evite eventualele actiuni ce ar putea dauna mamei sau copilului.

Ce ce te poate ajuta masajul prenatal

Avantajele terapeutice ale masajului prenatal sunt numeroase chiar daca nu au fost dezvoltate foarte multe studii pe aceasta tema.

Mai intai ar trebui sa vorbim despre durere. O sarcina in plina dezvoltare va schimba centrul de greutate al femeii si va afecta in mod direct spatele, gatul, muschii abdominali si umerii. De asemenea, sarcina va relaxa si ligamentele astfel incat articulatiile din zona pelvica vor fi mult mai flexibile, punand si mai mult stress asupra musculaturii.

De exemplu daca alegi ca masajul prenatal sa fie facut de  un specialist in kinetoterapie pentru gravide, acesta te poate ajuta inclusiv sa iti corectezi postura. Prin kinetoterapie si masaj pot fi diminuate diferite stari neplacute determinate de sarcina.

Un terapeut calificiat in masajul prenatal sau kinetoterapie pentru gravide va sti unde sunt punctele dureroase si va putea sa ofere o rezolvare fie si temporara a acestora. De asemenea, avand pregatirea adecvata terapeutul va sti si care sunt zonele de evitat ce ar putea pune in pericol sarcina.

De asemenea, masajul nu este doar o excelenta forma de relaxare pentru trup ci si pentru minte. O sedinta de masaj prenatal te va relaxa si te va ajuta sa vezi cu alti ochi provocarile pe care le mai ai in fata.

Cum sa te asezi pe masa de masaj

Una din marile probleme ale unei gravide este pozitia. Oricat s-ar chinui, o femeie gravida, in special dupa ce a trecut de jumatatea sarcinii, va gasi foarte greu o pozitie confortabila. Ei bine, atunci cand vine vorba de masaj, lucrurile se pot dovedi chiar mai complicate. Pe de o parte in mai toate cazurile, asezarea pe burta este imposibila iar pe de alta parte, asezarea pe spate se poate dovedi o idee la fel de proasta. Asta pentru ca fatul ar putea aplica presiune asupra venelor ce alimenteaza picioare cu sange. Deci, care este solutia?

Ei bine, multi terapeuti specializati in masajul prenantal si-au conceput propriile versiuni de masa de masaj, cu gauri care sa acomodeze burtica dar si cu perne atent asezate pentru a compensa orice senzatie de discomfort. Insa in cazul in care o asemenea solutie nu este disponibila, cea mai buna solutie este asezarea pe o parte, folosind mai multe perne pentru sprijin.

In ce situatii ar trebui evitat masajul prenatal

Exista si cateva situatii in care masajul in sarcina s-ar putea dovedi riscant. Spre exemplu vei avea nevoie sa eviti tehnicile de masaj atunci cand cand ai un cheag de sange sau cand ai suferi o fractura. De asemenea este de dorit sa eviti masajul prenatal atunci cand ai suferit o vatamare a pielii sau ai alta problema de sanatate care poate fi agravata de tehnicile de masaj (arsuri, rani proaspat inchise, infectii ale pielii sau eczeme).

O alta mare problema sunt alergiile, in special la uleiurile folosite la masaj asa ca daca suferi de una dintre problemele de mai sus ar fi mai bine sa eviti masajul prenatal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *