Metode de tratament cu celule stem

Share Button
Deja recoltarea de celule stem la nastere a devenit si o moda nu doar o necesitate (si aici este discutabil), si din ce in ce mai multi parinti aleg sa faca recoltare de celule stem la nastere din cordonul ombilical. Dar totusi care sunt metodele de baza prin care se pot aplica tratamente folosindu-se celulele stem.

Implantul Intravenos de celule stem

Tehnica de implantare Intravenos (IV), a celulelor stem, este un proces extrem simplu si ar trebui sa fie deja familiar pentru cei mai multi suferinzi. O linie tubulara, cu un cateter de tip filetat, peste un ac, este introdus in vena pacientului. Odata ce s-a obtinut amplasarea, portiunea acului este eliminata si materialul plastic flexibil al cateterului este lasat in vena cu tubul atasat. Amestecul realizat din celule stem amestecate cu ser al sangelui ombilical vor fi introduse in organism prin intermediul implantului intraenos, dupa ce este administrat un produs numit Dexametason,  cu scopul de a evita orice reactii alergice posibile. Pentru aceasta procedura in mod normal nu se foloseste sedarea pacientului. Tot procesul de injectarea intravenoasa a celulelor stem dureaza foarte putin, mai putin de 45 de minute.

cand se leaga Cordonul ombilical

Punctia lombara cu celule stem

O punctie lombara este, o tehnica comuna, si se refera la coloana vertebrala. Punctia lombara  este o procedura folosita in special pentru a putea ajunge la lichidul cefalorahidian din creier si din maduva spinarii, si cu ajutorul acestei tehnici se implanteaza celulele stem direct in lichidul cefalorahidian, trecand astfel peste bariera hemato-encefalica. Specialistii au ajuns la concluzia ca aceasta metoda este una dintre metodele cel mai putin invazive pentru implantarea celulelor stem direct in sistemul nervos central.

Lichidul cefalorahidian este necesar organismului pentru a putea asigura o protectie pentru creier si maduva spinarii, si limiteaza posibilitatea de a fi afectate aceste zone. Lichidul cefalorahidian este produs in mod constant de organism, astfel, orice lichid cefalorahidian extras prin diferite metode este inlocuit in mod natural (automat, de catre organism) in mai putin de cateva ore.

Implanturile locale cu celule stem

Implanturile locale cu celule stem pot fi folosita ca tratament cu celule stem intr-o varietate mare de afectiuni. Printre aceste afectiuni sunt: leziuni ale maduvei spinarii, neuropatie periferica, piciorul diabetic si distrofie musculara. In procedura cu implanturi locale, sunt utilizate celulele din propria maduva osoasa, cele Mesenchymale din cordonul ombilical, sau celulele stem din sangele cordonului ombilical, ce sunt implantate, in mai multe randuri, direct, si, in jurul zonei afectate.

Injectarea interventionala intravasculara

Injectarea interventionala intravasculara cu celule stem poate fi aplicata pentru a trata in special unele boli cardiovasculare si cerebrovasculare, precum si boli vasculare periferice, cum ar fi accidentul vascular cerebral, boli ischemice cardiace si necroza de cap femural. Celulele stem vor fi transplantate direct in zonele afectate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *