De ce clamparea „întârziată” a cordonului ombilical ar trebui să fie regula?

Share Button

În ciuda dovezilor care sunt favorabile întârzierii clampării cordonului ombilical, mai ales asupra rezervelor de fier, se pare că mai există concepţii eronate despre beneficii în alte domenii. Există persoane care afirmă că practica ar fi utilă pentru rezervele de vitamina K ceea ce nu este adevărat.

De fapt, dacă mama nu primeşte injecţie cu vitamina K înainte de naştere, vitamina K nu este găsită în plasma cordonului ombilical şi aceasta sugerează că vitamina K nu traversează placenta sau preluarea sa de către făt este foarte redusă. S-a sugerat, de asemenea, că clamparea tardivă a cordonului ombilical ar preveni hemoragiile nou-născutului la termen. Nu există nici un studiu care să sugereze acest lucru cu excepţia reducerii riscului de hemoragie intraventriculară la prematuri, menţionată anterior.

cand se leaga Cordonul ombilical

Cu toate acestea, volumul mai mare de sânge presupune că pierderi de sânge vor fi tolerate mai în siguranţă de nou-născut dar nu există studii care să sugereze diferenţe între frecvenţa hemoragiilor în funcţie de momentul clampării cordonului ombilical la nou-născuţii la termen.


În fine, merită menţionat că aspectele naşterii pot influenţa gradul de aşteptare pentru ca clamparea cordonului ombilical să fie benefică. De exemplu, în cazul operaţiei cezariene volumul de sânge transfuzat dinspre placentă spre făt este mai mic ceea ce sugerează că fie este nevoie de un timp mai îndelungat fie nu se pot realmente obţine aceleaşi rezultate ca ţi în naşterea pe cale vaginală. Mai mult, unghiul în care este ţinut copilul în timp ce cordonul continuă să pulseze afectează cantitatea de sânge transferată spre copil într-un interval de timp dat. De exemplu, ridicarea copilului cu 30-60 cm va încetini fluxul de sânge spre copil în timp ce coborârea copilului aproape triplează viteaza cu care este transferat sângele spre copil.

Sfaturi pentru pregatirea nasterii acasa

Share Button

Nasterea acasa este o experienta unica si emotionanta. Dupa ce v-ati decis sa nasteti acasa intrun bazin cu apa urmatorul lucru la care trebuie sa va ganditi este sa va pregatiti pentru acest eveniment special. Tineti seama ca trebuie sa va informati foarte atent despre aceasta procedura si sa aveti grija de Continue reading

La ce foloseste pregatirea prenatala Lamaze?

Share Button

educatie prenatalaUn tatic ceva mai sceptic mi-a spus la unul din primele module Lamaze pe care le-am sustinut ca aceste cursuri i se par a fi doar o noua modalitate de a incasa bani. I-am propus sa vina totusi si la urmatoarele intalniri, lucru pe care l-a si facut. La finalul fiecarei serii imi rog participantii sa scrie impresii pe care pe care le folosesc apoi pentru a corecta si imbunatati cursul. Reactia pe care taticul sceptic a avut-o de-a lungul cursului si feedbackul final oferit au fost pozitive si au inlocuit impresia initiala cu faptul ca aceste cursuri de educare prenatala Lamaze aduc un real beneficiu prin informatiile oferite. Continue reading