Prima saptamana de sarcina

Share Button

prima saptamana de sarcinaBine ai venit in prima saptamana de sarcina si abia a fost conceput viitorul tau bebelus, intalnirea dintre ovul si spermatozoid abia  a avut loc, si au hotarat sa se uneasca pentru a forma o noua viata. Probabil nici nu ti-ai dat seama ca esti insarcinata, pentru ca este prea devreme pentru a aparea un simptom de sarcina, si abia peste cateva saptamani vei putea fi sigura ca esti insarcinata cu ajutorul unui test de sarcina sau cu o ecografie.

Aceasta este de fapt prima saptamana de sarcina (saptamana de gestatie) de fapt saptamana de dupa ovulatie, in care fecundarea ovulului s-a realizat deja, iar produsul de conceptie este pregatit sa se nideze pe peretele uterului, aceasta saptamana de sarcina nu corespunde propriu zis primei saptamani de sarcina (aceasta se calculeaza incepand cu prima zi a ultimei menstruatii, cand de fapt nu esti insarcinata), de fapt esti in saptamana 3 de sarcina dupa medici (vezi o detaliere a fiecarei saptamani de sarcina in revista mamica mea).

Viitorul tau bebelus in acest moment al sarcinii poarta numele de blastocist, este extrem de mic (0,1 milimetri), fiind alcatuit doar de cateva celule care au inceput sa se divida dupa momentul fecundarii.

Ce se intampla cu viitoarea mamica?

In timp ce la nivelul uterului are loc nidatia, adica blastocistul se prinde de peretele terin, pot aparea dureri abdominale, sangerari precum si o lipsa poftei de mancare si chiar oboseala. Organismul mamei a inceput sa produca anumiti hormoni care au rolul  de a proteja si sustine viata care abia se formeaza in pantecele ei. Acum incep trasformarile care vor face astfel incat peste 9 luni sa dea nastere unui copil.

In acesta saptamana de sarcina nu se observa o schimbare de comportament la viitoarea mamica, poate nici nu stie ca este insarcinata, cu exceptia cazului in care a avut o presimtire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *